Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΠρωτοΚύριακο (1-11-2009)

Πρώτη μέρα του Νοέμβρη σήμερα και ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών δεν λέει να μας αφήσει. Και είναι αυτός που σε ένα βαθμό θα καθορίσει το κυριακάτικο πρόγραμμα του καθενός μας, ωθώντας για μια «έξοδο» προς οποιαδήποτε επιθυμητή κατεύθυνση. Το άλλο γεγονός, που ελκύει κάθε χρόνο τέτοια μέρα το ενδιαφέρον του κόσμου, είναι οι «εκδηλώσεις για το Πρωτο-Κύριακο» που πραγματοποιούνται με λαμπρότητα στην πόλη της Κέρκυρας. Εκδηλώσεις ανάμνησης της διάσωσης, για δεύτερη φορά (1673), των κατοίκων του νησιού μας από την πανώλη, γεγονός που αποδίδεται σε θαύμα του Πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνος. Αρκετός ήταν ο κόσμος που συμμετείχε και φέτος, μαζί με τις αρχές του τόπου. Οι Φιλαρμονικές, συμπεριλαμβανομένης αυτής του χωριού μας έδωσαν για μία ακόμη φορά το παρόν, προσθέτοντας το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στη λιτανεία.
Κατά το μεσημέρι, η προγραμματισμένη ανάβαση (με αυτοκίνητο βέβαια) προς τον Παντοκράτορα θα είναι ιδιαίτερα απολαυστική, λόγω της καθαρότητας του ορίζοντα και της αλλαγής υψομέτρου. Μεσολαβεί μια στάση για καφέ λίγο πριν το Σπαρτύλα και ακολουθεί γεύμα στο ταβερνάκι του Στρινίλα. Την ώρα της επιστροφής, λίγο καλό μοσχάτο προσφέρεται για κατευόδιο.
Ο ήλιος πλαγιοκοπεί πλέον το χωριό μας σκορπίζοντας απαλές ανταύγειες στου Μαρμαρά και στην Κάβενα. Για αρκετούς χωριανούς η μέρα δεν έχει τελειώσει…Η Σοφία και η Φρειδερίκη ασχολούνται, η μία με τη σπορά και η άλλη με το δέσιμο των σκόρδων σε μακριές πλεξούδες, ο κυρ Κώστας επιβλέπει τις καρποδεμένες κορωνέϊκες ελιές του, ενώ πιο πέρα η Μαρία παρακολουθεί το κοπάδι των προβάτων στο τελείωμα της βοσκής του.
Όμως τα σύννεφα αρχίζουν να βαραίνουν στον ουρανό, πέρα προς την Παλαιοκαστρίτσα, προμήνυμα της κακοκαιρίας που δεν θα αργήσει να έρθει…(1-11-2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου