Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ασύρματη...αντιπαράθεση (7-11-2009)

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα στο χωριό, όταν εμφανίστηκε τεχνική εταιρεία για να τοποθετήσει κεραίες ασύρματου δικτύου σύνδεσης στο διαδίκτυο, στη στέγη του Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση ανάλογης κεραίας και εξοπλισμού στο κτίριο του τέως Κοινοτικού Γραφείου, παρά τις αντιρρήσεις του Μουσικού Συλλόγου που στεγάζεται στον επάνω όροφο του κτιρίου. Το δίκτυο αυτό που εγκαθίσταται από το Δήμο Φαιάκων σε όλα τα χωριά του Δήμου, προβλέπει την τοποθέτηση τουλάχιστον ακόμη μίας κεραίας στο χωριό μας, στη γειτονιά της Μουργάδας.
Έξω από το σχολείο, από αρκετά ενωρίς η κατάσταση ήταν έκρυθμη με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και κατοίκους. Είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις τόσο του Τοπικού Συμβουλίου που εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και της Σχολικής Επιτροπής, του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την τοποθέτηση κεραίας στο κτίριο του σχολείου, αλλά και της Φιλαρμονικής που ζήτησε να της δοθεί αντίγραφο της μελέτης του έργου. Τελικά, ο Δήμαρχος Φαιάκων Μιχάλης Κάρρας και ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης Σεβαστιανός Μεταλληνός κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα Σκριπερού, όπου υποβλήθηκαν εκατέρωθεν μηνύσεις, ενώ απετράπη η τοποθέτηση της κεραίας λόγω «εξαφάνισης» της σκάλας του συνεργείου, αλλά και εισαγγελικής εντολής. Η συνέχεια θα δοθεί προσεχώς…
Το παραπάνω επεισόδιο προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο σύνδεσης στο διαδίκτυο, δηλαδή εάν αυτός θα είναι καλωδιακός ή ασύρματος. Ο πρώτος θεωρείται ως ο πλέον ασφαλής, ενώ για τον δεύτερο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις.
Ειδικότερα, από τη μια υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες (υπουργεία, δήμοι κλπ) που προωθούν και χρηματοδοτούν τις ασύρματες συνδέσεις και από την άλλη, άλλες υπηρεσίες ή θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «καλεί τα κράτη-μέλη σε άμεση λήψη αποφάσεων για τη μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία από το WLAN (Wi-Fi) -καθώς και από τα κινητά τηλέφωνα και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Επισημαίνει ότι κάθε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε μια κρίση για τη δημόσια υγεία παρόμοια με αυτές που ανέκυψαν από τον αμίαντο, το κάπνισμα και τον μόλυβδο στα καύσιμα». Πόσο μάλλον όταν η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων πολλαπλασιάζεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα.
Μία άλλη διάσταση του θέματος, πέραν από τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, αφορά τον ενδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση. Μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας, να ισχύσει απλά η αρχή της πλειοψηφίας (είτε σε επίπεδο δήμου, αλλά ακόμη περισσότερο σε επίπεδο κατοίκων και χρηστών;) ή μήπως επιβάλλεται να λαμβάνονται υπόψη και οι όποιες αμφιβολίες ή φόβοι. Ειδικά σε μια μικρή κοινωνία, όπως αυτή του χωριού (μας), ακόμη και όταν έχουμε διαφορετική άποψη, δεν αξίζει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του διπλανού μας και να αναζητούμε εναλλακτικές διεξόδους;
Σίγουρα θα επανέλθουμε στο θέμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου