Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τ' Αγιού

Κοντεύουν δύο τα ξημερώματα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα και το «Ολονύκτιο» στην εκκλησία της Αρκούδενας συνεχίζεται. Η αίσθηση της υγρασίας ανακατεμένη με τη μυρωδιά από τα δαφνόφυλλα και το λιβάνι δημιουργούν τη δική τους ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του μικρού ναού. Συντελούντος και του ψιλόβροχου που εδώ και αρκετή ώρα έχει αρχίσει, η παρουσία των πιστών είναι περιορισμένη, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Τα δύο ψαλτήρια μόλις έχουν ολοκληρώσει την εναλλάξ ανάγνωση θαυμάτων του Αγίου και ο Όρθρος συνεχίζεται στους κανονικούς τους ρυθμούς…Οι πρώτες αποχωρήσεις σημειώνονται, με κατευόδιο ένα χάρτινο σακουλάκι με σπερνά, για τα οποία έχουν φροντίσει η Κατερίνα και η Αίμη Σαββανή, που έχουν τη φετινή επιμέλεια της εορτής.
Έξω, στο μικρό προαύλιο χώρο, δίπλα στις δαφνιές, δύο πιστές ανταλλάσσουν την παγωμένη ατμόσφαιρά με την απόλαυση που προσφέρουν μερικές γουλιές από το χαρμάνι του τσιγάρου τους, προτού επιστρέψουν στο στασίδι. Η νύκτα για αυτές και για όσους άλλους παραμένουν μέχρι το τέλος της Αγρυπνίας, θα είναι μακριά.
Η εορτή έχει ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα, με το πρώτο σήμαμα του Εσπερινού. Κατά τις 8 η ώρα μεσολαβεί το καθιερωθέν, από εποχής του Παπα-Κουρίνη, δίωρο διάλειμμα για ένα λιτό δείπνο: κοκκινογούλια βραστά, πράσα και ένα νοστιμότατο φουρνιστό ψάρι, συνοδευόμενα από κοκκινέλι κρασί οξύτητας δώδεκα βαθμών. Ομοτράπεζοι, εκτός από τις δύο οικοδέσποινες (Αίμη και Κατερίνα), οι τέσσερις ιερείς, οι ψαλτάδες, μερικοί συγγενείς και φίλοι. Από εκεί, κατά τις δέκα, κατευθείαν για την Παράκληση και τα Εγκώμια που θα προηγηθούν της ολονυκτίας.

Και η ημέρα συνεχίζεται…
Στην πρωινή Λειτουργία, η εκκλησία πλημμύρισε από κόσμο και στο τελείωμα οι ανταλλαγές ευχών έδιναν και έπαιρναν, αφού σχεδόν κάθε οικογένεια έχει και από έναν εορτάζοντα. Το σούρουπο, τελέστηκε Αγιασμός στο νέο σπίτι του Φωκίωνα και της (εορτάζουσας) Σπυριδούλας Μάνδυλα, με την παρουσία δύο ιερέων, της οικογένειας, συγγενών και φίλων. Αργά το βράδυ, ακολούθησε το καθιερωμένο προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην πόλη της Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου